top of page

Kathrin H. Aslaksby

Her i Valdres er det tradisjon for å ta dyra med på stølen for å beite i fjell og utmarka om sommeren. Rundt Sankthans reiser vi med 40 geiter, 4 hester, 10 høner og to katter til Olestølen på 1000 m.o.h. Her går geitene fritt i fjellet og omdanner det fantastiske fjellbeite til smakfull rå økologisk geitemelk. I det mobile mikroysteriet vårt foredler vi all geitemelka til ost og andre mjølkeprodukt som syrna melk, smør og rømme i løpet av gras sesongen - mai til oktober. I begynnelsen av september flytter vi ned på gården igjen. Når frosten kommer i oktober, får geitene "fri" fra melkeproduksjon - til nye kje kommer til verden igjen i mars.

Fjellnettverket%202019%20Fotos%20Finals%

Hvorfor mikroysteri? Det hele begynte for 15 år siden da Budeia «in spe» laget ost til eget bruk og fant ut at denne gode smaken ville hun gjerne dele med flere! Skimaker`n var enig og satte i gang med å lage et mobilt ysteri i en vogn på hjul – i ren «Petter Smart» stil. Det mobile mikroysteriet blir brukt nede på gården vår og høst, og blir kjørt opp på stølen om sommeren.

Fjellnettverket 2019 Fotos Finals Emile

Olestølen Mikroysteri foredler rå økologisk geitemelk til kvit og brun geitost, blåmuggost, ferske og modna kremoster, salatosten Geta, yoghurt og surmelk. I tillegg lager vi også blåmuggost, samt smør og rømme av økologisk rå geitemelk. 

Budeia holder stølskurs og ystekurs,

og tar imot skoleklasser hvor elevene får være med en dag på gården. Formidling av mathåndverk og hvordan nytte ressursene i fjellet på en bærekraftig måte er sentrale temae- les mer her.

Budeia tilbyr også ostesmaking med foredrag om ysting før og nå for grupper - både på stølen og på gården - bestill her.

Mohairskinn med trykk_edited.jpg

På garden har vi mohairgeiter, som gir oss nydelig silkeaktig ull og vakre skinn. Mohairulla blir spunnet i 2-tråds og 3-tråds garn, som er mykt, varmt og slitesterkt. 

Både kjeskinn og mohairskinn dekorerer vi med håndlagede trykkblokker skjært ut i bjørk eller lind.

bottom of page